Kuchnia grecka

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka
autorem artykułu jest Monika Perska

Grecja kojarzy się nam z lazurowym niebem i turkusowym morzem, płożącymi cynobrowymi i szkarłatnymi kwiatami bugenwilli, różowymi i białymi oleandrami i kolorowymi pelargoniami rosnącymi w puszkach po serze feta. Zamykając oczy widzimy krajobraz z poskręcanymi drzewami cytrynowymi i pomarańczowymi, stalowo zielone gaje oliwne, cyprysy pochylające się na wietrze. W oddali kutry rybackie zwożą połowy. Po ciężkim i męczącym dniu spędzonym na łodzi, rybacy powracają do swoich pobielanych domków, przykucniętych na wzgórzach. Nieśmiało pukam w niebieską futrynę drzwi i jestem już we wnętrzu greckiej chaty. Wszyscy siedzą przy stole i ucztują. Za chwilę gospodarz wskazuje mi wolne krzesło a gospodyni przynosi czysty talerz i widelec. Od tego momentu należę do greckiej rodziny.
Mieszkańcy Grecji są serdeczni , hojni i gościnni. Okazują tę gościnność zawsze zapraszając do stołu. Jeżeli gospodarz proponuje nam poczęstunek, oznacza to, że jesteśmy mile widziani. Jednocześnie wielkim nietaktem byłaby odmowa, Grek odebrałby to jako oznaka złego wychowania. Obowiązkiem jest wspólne spożywanie posiłków, nawet z pracownikami, którzy przyszli naprawić coś w gospodarstwie. Jest to jeszcze jeden powód do spotkań towarzyskich i wspólnego biesiadowania.
Warunki naturalne miały wielki wpływ na kształtowanie się śródziemnomorskiej kuchni. Przede wszystkim bliskość morza miała tutaj ogromne znaczenie. Również obecnie greckie wody obfitują w ryby i owoce morza, które są spożywane bardzo często. Na terenie Hellady praktycznie nie ma terenów nizinnych, dominują łańcuchy górskie i wiele obszarów jest jałowych. Utrudnia to hodowlę bydła,dlatego tak mało jada się wołowiny , a oliwa z oliwek zastępuje masło. Cielęta wcześnie są ubijane i zjadane w postaci cielęciny, ponieważ trudno im osiagnąć dojrzałość w suchej i wypalonej słońcem ziemi. Popularnym mięsem jest wieprzowina i powszechnie hodowany drób, szczególnie cenne jest to mięso, które pochodzi z przydomowych hodowli. Grecy jedzą tylko te produkty, które są świeże i pochodzą ze znanego źródła. Jednak najczęściej spożywanym mięsem jest jagnięcina i mięso z młodych koźląt. Jak powszechnie wiadomo Grecja słynie przede wszytkim z uprawy drzew oliwnych, którym odpowiadają letnie upały i sucha gleba. Z tego też względu tak popularne na greckim stole są oliwki i oliwa, które wykorzystuje się prawie do każdej potrawy. Od czasów starożytnych uprawia się również figi, pszenicę i winorośl. W ogrodach rosną bakłażany, pomidory, papryka, cebula, czosnek, cukinie i dynie.Wiosną i latem wilgotna ziemia o poranku rozsyła cudownie bogate, niemal gastronomiczne wonie drzew cytrynowych i pomarańczowych, jabłoni, orzechów włoskich i migdałowców. Jednak mając na uwadze, żeglarski styl życia starożytnych Odysów,większość roślin - uprawianych obecnie - posiada inne, niż greckie, korzenie. Dotarły one tutaj za pośrednictwem podróżników, kupców i morskich eksploratorów. Były to na przykład makarony z Włoch, fasola z Egiptu, daktyle i cebula z Afryki, migdały z Francji, szpinak z Persji, cytryny i pomarańcze z Chin, ryż z Indii, bakłażany z Azji. Kiedyś żadne z tych roślin nie rosło w Grecji. Obecnie warzywa te doskonale dają sobie radę na mało urodzajnej ziemi.
Grecka kuchnia jest bardzo zróżnicowana i jednoczeÅ›nie bardzo prosta. Przepisy sÄ… Å‚atwe do wykonania a przy tym zgodne z zasadami diety Å›ródziemnomorskiej. JednÄ… z pryncypalnych zasad jest Å›wieżość produktów – najczerwieÅ„sze pomidory, ryby prosto z kutra, zioÅ‚a i liÅ›cie zbierane na stokach okolicznych wzgórz, a cytryny zerwane prosto z drzewa. Na przykÅ‚ad zupa,która spÄ™dziÅ‚a w lodówce dwa dni, nie nadaje siÄ™ już do jedzenia. Jeszcze do niedawna w każdej wyspiarskiej wsi można byÅ‚o spotkać komunalny rożen i gliniany piec do wypieku chleba, dostÄ™pne dla wszystkich mieszkaÅ„ców. Do dziÅ› grill na Å›wieżym powietrzu jest bardzo popularnym sposobem przygotowywania różnego rodzaju potraw. We współczesnej greckiej kuchni króluje piekarnik i ogrodowy grill.
W niemal każdej spiżarni znajdziemy ten sam zestaw skÅ‚adników: feta, cytryny, pomidory, oregano i rozmaryn, saÅ‚aty liÅ›ciaste, oliwki i oliwa z oliwek, cebula i czosnek. StanowiÄ… one bazÄ™ wyjÅ›ciowÄ… i pierwszy stopieÅ„ przy przygotowywaniu popoÅ‚udniowego posiÅ‚ku. Grecy praktycznie nie jedzÄ… Å›niadaÅ„. Zazwyczaj rankiem wypijajÄ… tylko mocnÄ… i sÅ‚odkÄ… kawÄ™, zjadajÄ…c przy okazji kawaÅ‚ek ciasta. Obiad jest praktycznie pierwszym posiÅ‚kiem, który spożywajÄ…. Jednak latem w okresie wielkiego upaÅ‚u, wszyscy wolÄ… zjeść raczej coÅ› lekkiego w ciÄ…gu dnia, na prawdziwy obiad czekajÄ…c do wieczora. Najczęściej nie jest to jednodaniowy posiÅ‚ek. Grecy lubujÄ… siÄ™ w różnorodnoÅ›ci kulinarnej. I tak na stole znajduje siÄ™ kilka przystawek, różne saÅ‚aty, półmisek z miÄ™sem, frytki, ryż, woda i wino. ObowiÄ…zkowo podawany jest ser feta, oliwki i znana nam saÅ‚atka grecka. Dobry i zawsze Å›wieży chleb towarzyszy wszystkim posiÅ‚kom. Porcje sÄ… na prawdÄ™ duże, ja osobiÅ›cie nigdy nie jestem w stanie zjeść wszystkiego. Na koÅ„cu uczty na stole witajÄ… Å›wieże owoce z jogurtem i miodem. Po popoÅ‚udniowym posiÅ‚ku wszyscy udajÄ… siÄ™ na siestÄ™, po której przychodzi czas na picie kawy. Ten napój jest najpopularniejszy na wyspach. Oprócz gorÄ…cej kawy, w każdej kawiarni znajdziemy Frappe – czyli mrożonÄ… kawÄ™ z cukrem, mlekiem i lodem. Poza tym każdy gospodarz ma w swoim domowym barku Ouzo – tradycyjny grecki aperitif, Brandy, swojskie wino i RetsinÄ™ - biaÅ‚e wino o specyficznym żywicznym smaku.
Pokrzepiona przepysznym winem i posilona smacznym jedzeniem, ze smutkiem opuszczaÅ‚am tÄ™ greckÄ… rodzinÄ™, jednoczeÅ›nie postanawiajÄ…c sobie, że częściej niż dotÄ…d bÄ™dÄ™ siÄ™gać po przepisy kuchni Å›ródziemnomorskiej, majÄ…c skrycie nadziejÄ™, że tamte chwile, spÄ™dzone w greckiej chacie rybaków na staÅ‚e zagoszczÄ… w moich wspomnieniach... Zamykam oczy i widzÄ™ szumiÄ…ce gaje oliwne, żółte krokusy i wrzosowo – fioletowe migdaÅ‚owce.W oddali błękitne jak skrzydÅ‚o sójki niebieszczÄ… siÄ™ drzwi do chaty kuchni peÅ‚nej soczystych ziół i Å›wieżych warzyw, kuchni peÅ‚nej sÅ‚oÅ„ca i magii.....Ach ! Ta cudowna Grecja...


--
www.aktiarillahotel.gr- wakacje dla wszystkich

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Typy orgazmów dla dwojga
Trening umysłu cz. 1
15 składników bez których nie może obejść się grecka ku
W poszukiwaniu złotego portfela
Rewolucja w reklamie